Jak vybírat půjčku

27.05.2011 16:45

Mnoho lidí řeší různé finanční problémy půjčkou. Někdy to znamená pomoc, někdy zbytečné snížení životní úrovně či existenční problémy. Základní pravidla říkají: Přečíst si smluvní podmínky o půjčce a vzít si k sobě osobu, které důvěřujete, a není ve stejné situaci. Dotyčný bude mít v rozhodování jiný pohled na věc a bude moci zamezit v neuváženém rozhodnutí. Přinášíme Vám ještě dalších několik rad, které Vám pomohou při nelehkém rozhodování s výběrem půjčky. 

Vybrat půjčku je často velice těžké. Důležité je se zamyslet, jaký druh půjčky potřebujeme, respektive na co půjčku potřebujeme (například rozdíl mezi spotřebitelským úvěrem a hypotečním úvěrem). 

 

10 rad, které byste měli dodržovat při výběru půjčky

  1. Zvolte vhodný typ půjčky, na který má být pořízení zboží či služby (spotřebitelská půjčka, hypotéka, leasing, kreditní karta, atp.)
  2. Porovnejte si více nabídek od různých poskytovatelů.
  3. Mějte u sebe při rozhodování nezávislou blízkou osobu, která Vám pomůže se neukvapit při rozhodování.
  4. Nezapomínejte na RPSN (Roční procentní sazba nákladů), která představuje úhrn všech poplatků a jiných nákladů. 
  5. Nechte si předem vystavit reprezentativní příklad k půjčce
  6. Důkladně (a nejlépe s někým, kdo tomu rozumí a je nezávislý) prostudujte podmínky smlouvy o půjčce. 
  7. Nebojte se navrhovat své námitky/doplnění či vyškrtnutí některých podmínek, které Vám nevyhovují, ze smlouvy. Smlouva je návrhem a je často možné ji pozměňovat. Využijte toho a nebojte se.
  8. Několikrát dobře zvažte, jestli je pro Vás půjčka výhodou. Někdy tak tomu může být, ale někdy také ne.
  9. Nezapomeňte si předem "spočítat" své možnosti se splácením a následky pořízení půjčky.
  10. Udělejte si několik "životních scénářů", které by mohli nastat (nezaměstnanost, ztráta příjmu, atd.) a aplikujte je na vybranou půjčku. Předejdete tím možným nepříjemnostem, které Vás mohou ohrozit.

 

Spotřebitelský úvěr

  • slouží především na spotřební zboží
  • má vyšší úrokovou sazbu a kratší splatnost
  • dlužník ručí svým majetkem

 

Hypoteční úvěr

  • určen zejména na nemovitosti (dům, byt či chatu)
  • má nižší úrok a delší dobu splatnosti 
  • žadatel ručí nemovitostí, na kterou je půjčka vázána

 

Výhodnost půjčky

V zásadě půjčka není výhodný produkt. Cílem by mělo být nalézt takovou, která je nejméně nevýhodná (nižší úrok, délka splátek, dobré podmínky, možnost předčasné splacení bez sankcí, atd.).

 

Na serveru TopPujcky.eu máte možnost zaslat nezávislou žádost o půjčku do několika společností. Tento proces Vás k uzavření půjčky nezavazuje. Získáte tak možnost srovnat si nabídky a případně zhodnotit nejvhodnější volbu. Více na stránce ŽÁDOST

 

 

 

 

 

 

 

 

Vyhledávání

Jaký rozdíl mezi půjčkou a úvěrem?

Žádný. Úvěr je termín, který přesně vyjadřuje, že se jedná o půjčení financí. Půjčka může představovat půjčení čehokoliv. Nicméně v oblasti finanční je jasné, že se jedná o úvěr, resp. finanční půjčku.

Poradenství

23.06.2008 00:00

Základní informace o půjčkách/úvěrech pro spotřebitele

Základním úkolem komerčních bank je obchodování s finančními prostředky, čímž se rozumí přijímání vkladů a poskytování úvěrů. Úvěr můžeme definovat jako objem finančních prostředků, které...
Zásady ochrany osobních údajů a užívání KONTAKT